Over Saudade

Op woensdagavond vanuit je werk langs huis, daar wat eten. Je muziekmap pakken en gauw door naar de repetitieruimte. Dan in een warm bad terecht komen. Muziek van binnenuit leren kennen. Met elkaar de muzikale puntjes op de i zetten. Napraten in het café. Regelmatig die prachtige muziek delen tijdens een concert in een kerk of museum. Saudade is een kamerkoor in Utrecht van ongeveer 24 mensen tussen de 25 en 45 jaar. Elke woensdag wordt er gerepeteerd in De Odyssee in Oudwijk.

Saudade?

Het woord saudade is Portugees en betekent nostalgie; het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit woord beschrijft wat wij - onder leiding van onze dirigent Vincent Doek - in onze muziek willen overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid.

Concerten

Kamerkoor Saudade geeft circa vier keer per jaar een concert, waarvan één tot twee maal per jaar in een sfeervolle locatie in Utrecht. Het koor zingt graag in musea of kerken. De concerten dragen regelmatig bij aan culturele evenementen, zoals een opening van een tentoonstelling of de Culturele Zondag.

Dirigent


Vincent Doek

Vincent Doek is een bron van inspiratie voor het koor. Hij richtte Saudade op in 1991 met een groep enthousiaste jonge zangers. Vincent Doek studeerde piano en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Zijn zangstudie vervolgde hij o.a. bij Marianne Blok, Pieter van den Berg en Paula de Wit. Daarnaast volgde hij lessen op het gebied van liedinterpretatie bij de bariton Max van Egmond. Hij werkte samen met pianist Jack de Bie als vaste liedbegeleider. Hij heeft jarenlange ervaring als koordirigent. Naast zijn dirigentschap bij kamerkoor Saudade heeft hij de leiding over het Utrechts vrouwenkoor Espressivo, is hij dirigent-organist van de parochie Licht van Christus in Vleuten-De Meern met o.a. de koorgroep Ad Altare en de Groep Michaël en leider van het vrouwen-ensemble Las CanTantes te Veenendaal.